Välkommen! Du kan logga in eller skapa konto.

Präststigen till Alkavare Kapell och andra färdvägar i Kvikkjokksfjällen

Art.nr: 9789186433680
Tillgänglighet: I lager
Pris: 335,00kr
Exkl.moms: 316,04kr

Vildmarksbiblioteket 2019.

Präststigen i Kvikkjokksfjällen är en unik, sex mil lång färdväg med en flerhundraårig historia. Den slingrar sig högt uppe på kalfjället intill höga, dramatiska bergsmassiv och bjuder på vidsträckta utsikter. Detta är den enda guidebok som skrivits om hela denna väg som på samiska kallas Härrábálges.

Förutom tips på vägval, lägerplatser och intressanta utflyktsmål beskriver boken även Präststigens historiska bakgrund. Här vandrade gruv­arbetare på 1600-talet och 1800-talets kyrkfolk på väg till Alkavare kapell, där gudstjänster hölls för den samiska befolkningen. Med text, foton och detaljerade kartor blir det enklare att hitta de spår som fortfarande finns kvar från dessa resor. Några texter från gångna tiders färdberättelser gör historien ännu mer levande och tillför ytterligare en dimension till vandringar i landskapet, som har en stark prägel av både vildmark och kulturbygd.

Ett långt avsnitt ägnas åt färdvägar i anslutning till Präststigen, framför allt i sydvästra Sarek. Här får du många förslag på vägval, lägerplatser och vadställen, vilket gör det möjligt att planera en egen tur i denna del av nationalparken. Dessutom finns förslag på vandringsturer och utflyktsmål i Kvikkjokks omedelbara närhet, för den som tillfälligt besöker orten.

Författaren Hans Fowelin har vandrat i fjällen i många år och har tidigare skrivit guideboken Vandringsturer i Sarek, utgiven på Vildmarksbiblioteket. De senaste åren har han fascinerats av den gamla Präststigen och utforskat den grundligt. Resultatet av hans under­sökningar finns nu tillgängligt för andra fjällvandrare genom denna bok.

Ur innehållet:

* Silvergruvorna vid Silbbatjåhkkå och Álggavárre.

* Kvikkjokk - från hytta till prästboställe.

* De gäckande rösena i Vállevágge.

* Den gåtfulla Prestemansstenen.

* Samerna - renförare och vägvisare.

* Kvinnorna på Präststigen.

* Prinskullen och Vállevárre.

* Så planerar du en tur på Präststigen.

* Utflykter från Darreluoppalstugorna.

* Svenonius glaciär.

* Färdvägar till och från Alkavare kapell.

* Färdvägar i anslutning till Präststigen.