Välkommen! Du kan logga in eller skapa konto.

Sjöväder : praktisk meteorologi för båtfolk

Art.nr: 9789172238626
Tillgänglighet: I lager
Pris: 315,00kr
Exkl.moms: 297,17kr

Jure Förlag 2022

Sjöväder – praktisk meteorologi för båtfolk är en modern väderbok, som ger handfast vägledning bl.a. i hur man använder Internet för sina beslut ombord. Läsaren kastas direkt in i problematiken kring att förstå och kunna tillämpa den väderinformation som står till buds när man ska fatta beslut om sitt seglande/båtåkande. Vad berättar sjöväderprognosen? Vad berättar den inte? Kan man med egna iakttagelser i båten tillföra något till de allmänna prognoserna? Vilka moln berättar om kommande väderomslag? Vilka väderprognoser kan man lita på? När är risken för felprognoser stor?

Boken behandlar naturligtvis inte bara de grundläggande meteorologiska begreppen, utan ger också en inblick i de finskaliga vind- och vädermönster som är så betydelsefulla för vädret i våra skärgårdar. Ett kapitel handlar t.ex. om lokala vindsystem i skärgårdsmiljö.

Målgruppen är bland annat de som läser till förarintyg eller kustskepparexamen, men den vänder sig till alla som i någon form vistas i båtar och som känner att det här med väder, det är minsann spännande. Här finns också många övningsuppgifter, där man kan testa sig själv och besättningen, som förmodligen kan starta givande diskussioner ombord.

Anders Ljungkvist är marin- och flygmeteorolog, långseglare, före detta tv-meteorolog och privatflygare med stor erfarenhet också av skärgårdsväder. Han har undervisat i vädrets mysterier i över 40 år. I boken Sjöväder ger han sin samlade bild av väsentligheterna när det gäller att använda väderinformationen till klokt beslutsfattande ombord på en båt. Ett förhållningssätt som har många beröringspunkter med hur man som pilot utnyttjar väderunderlaget inför flygning.