Välkommen! Du kan logga in eller skapa konto.

Nationalparker i södra Sverige

Art.nr: 9789186433901
Tillgänglighet: I lager
Pris: 360,00kr
Exkl.moms: 339,62kr
Tags: Nationalpark,

Detta är 2024 års utgåva med större uppdateringar för några nationalparker, framförallt för Kosterhavets nationalpark.

Nationalparker i södra Sverige vandringsturer och utflykter är den perfekta guideboken för dig som vill upptäcka Sveriges nationalparker till fots.

Vårgröna bokskogar, vida myrar, trolska tjärnar, mossiga barrskogar och spännande öar nationalparkerna i södra Sverige bjuder på en fan­tastisk variation av vandring och naturupplevelser. Bestig Stenshuvuds topp där vyerna öppnar sig över en ljuvlig sand­strand och vackra blomsterängar. I Store Mosse går du på spänger över vida myrar i sällskap med ropande tranor och vid Söderåsen vandrar du i en mäktig sprickdal längs den porlande Skärån när bokens blad precis slagit ut.

I Norra Kvill och Tiveden är vild­marks­känslan stark. Där känner man sig mycket liten bredvid de jättelika flyttblocken. Du kan besöka underbara nationalparksöar med helt olika karaktär. Ta båten till Gotska Sandön och njut av milslånga sandstränder med sälar och fåglar. Blå Jungfruns säregna profil lockar till upptäcktsfärd längs en vacker klippkust med jättegrytor och släta hällar medan Djurö bjuder på karg skönhet mitt ute i Sveriges största sjö. På Nord- eller Sydkoster kan du vandra längs ljuvliga stigar och blicka ut över Kosterhavets vackra skärgård där tusentals marina organismer lever under havsytan.

Boken ger utförlig information om ett 50-tal vandringsturer och utflykter, från lätta familjepromenader till rejäla dagsturer. Detaljerade kartor och en översikt över vandringsturerna med längd och svårighetsgrader, gör det lätt att hitta och att planera turen. I boken får du även tips om fler utflyktsmål i närheten av nationalparkerna.

De vandrande biologerna Staffan Söderlund och Marie Sjöström har tidigare skrivit en lång rad böcker om vandring i olika delar av Sverige, bland annat: Vandringsturer i Höga Kusten (2014), Öland och Blå Jungfrun vandringsturer och utflykter (2015), Jämtlandsfjäll dagsturer från Sylarna, Storulvån och Blåhammaren (2015), S:t Olavsleden pilgrimsfärd från hav till hav, en guide (2016, 2018) och Funäsfjällen, Helags och Ljungdalen vandringsturer och utflykter (2017).

Ur innehållet:

* Till toppen av Stenshuvud.

* Kopparhattsrundan i Söderåsen.

* Dalby Söderskog vårblommande ädellövskog.

* Stora rundturen på Blå Jungfrun.

* Blådöpet i Store Mosse vida myrar och ropande tranor.

* Idgölenrundan i Norra Kvill.

* Gotska Sandön sanddyner, sälar och milslånga stränder.

* Trollkyrkerundan i Tiveden jätteblock och vildmarkssjöar.

* Djurö en isolerad skärgård i Vänern.

* Kosterhavet myller av öar och rikt liv under vattnet.