Välkommen! Du kan logga in eller skapa konto.

Promenader i Anacapri

Art.nr: 9789163931963
Tillgänglighet: I lager
Pris: 235,00kr
Exkl.moms: 221,70kr
Tags: Italien,

Bo Lambert 2017

Capri, den vackra och mytomspunna medelhavsön i Neapelbukten, har varit ett av Europas främsta turistmål i snart tvåhundra år. Anacapri är den mindre exploaterade och mera genuina delen av ön, belägen på en högplatå väster om Monte Solaromassivet. Hit har ett rikt persongalleri av författare och konstnärer, forskare och filosofer, läkare och arkitekter sökt sig för rekreation och inspiration.

På 80 textsidor och 60 bilduppslag beskriver boken "Promenader i Anacapri" tio olika strövtåg i maklig takt mellan intressanta kulturhistoriska hållplatser, vackra utsiktsplatser och sköna rastplatser i Anacapris storslagna natur och spännande kulturlandskap. Den som gillar samhällets utbud av folkliv, byggnadskonst, kyrkor och museer får sitt lystmäte under de tre första promenaderna genom Capodimonte, Le Boffe och Caprile. Från den feniciska trappan går turen förbi Axel Munthes Villa San Michele, Barbarossaborgen och kyrkan San Michele Artchangelo med dess berömda majolikagolv till Le Boffes charmiga gränder och Capriles kuperade småstadskvarter som varit hemort för Sveriges drottning Victoria och Anacapris store son, arkitekten Edwin Cerio. Författaren Graham Greene bodde varje sommar i 40 år i ett litet "rosenhus" i Caprile och var granne med de svenska solforskarna i deras imponerande observatorium i kvarteret bredvid.

Den som vill njuta av natur och vackra landskap kan följa stigen upp mot Monte Solaro, en härlig vandring genom den sköna Cetrelladalen där Rilke brukade ströva omkring. Bergstoppen 589 möh. bjuder på vidunderliga och dramatiska vyer. Ett annat alternativ för den naturintresserade är den taggiga västkusten där Sentiero dei Fortini - stigen mellan forten - erbjuder en enastående upplevelse av klippor, hav och växtlighet längs en stenig stig kantad av hundratals vackra tavlor som berättar om öns växt-och djurliv.

Den som vill förena en god motionsrunda med lite fornhistoria i Axel Munthes fotspår kan sikta in sig på hans tre torn, Torre della Guardia, Torre Materita och Torre Damecuta. På vägen kan man besöka ruinen efter den romerska villan Damecuta, den blå grottan, Grotta Azzurra och det ståtliga fyrtornet Faro på klippudden Punta Carena med Anacapris bästa havsbad.

För den som föredrar vilsamma promenader i sköna trädgårdslandskap står Via Migliera och Via Vignola till buds. Utsiktsterrassen Migliera med en av Capris mest dramatiska vyer är granne med en filosofisk park som manar till eftertanke. Via Vignola bjuder på en lätt vandring genom gränder och smågator förbi fruktodlingrr och olivlundar, hela tiden med utsikt mot Neapelbukten och ön Ischia.

Vart och ett av de tio kapitlen inleds med en karta och sammanfattande genomgång av promenadens topografi och besöksmål. Boken är rikt illustrerad så att promenadens karaktär kan avläsas bara genom att titta på kartorna och bläddra bland bilderna.