Välkommen! Du kan logga in eller skapa konto.

Budapest – en långhelg bortom turiststråken 2

Art.nr: 9789163762932
Tillgänglighet: I lager
Pris: 259,00kr
Exkl.moms: 244,34kr
Tags: Ungern,

Cessohiss 2021

Budapest finns mitt i Europa, historien och nutiden. Vacker, intressant, spännande och provocerande väntar hon på dig. Är du förstagångsbesökare, återvändare eller en van resenär är det här boken för dig. Några dagars vistelse med boken i handen i den här fascinerande, ständigt föränderliga staden kommer att ge dig en upplevelse du sent kommer att glömma. Du får de fakta och tips du behöver för att underlätta din vistelse. Du får den historiska komplexiteten som gett dagens politiska läge. Du får de intressantaste delarna av innerstaden utvalda och beskrivna, dessutom försedda med detaljkartor. Du får de sevärdheter du inte ska missa. Du får tips på över 160 matställen där den genuina, inhemska maten serveras till mycket inbjudande priser.

Du får Budapest bortom turiststråken! Det är slutet av juni 1984. Rakt framför oss i nattdimman, en bom, en vaktkur och beväpnade gränsvakter. Järnridån. Varför är det så spännande? Första kvällen i Budapest bjuds vi på lecsó. En gryta på endast gul paprika, lök och tomater. Så jordiskt enkelt – så himmelskt gott. Hur är det möjligt? Hur gör man? Nästa dag – på polisstationen. På skylten står det Rendőrség. Vad i hela friden betyder det? Är det ett sammansatt ord? Av vad i så fall? På eftermiddagen repetition i skuggan av Gül Babas mausoleum. Varför ligger en turkisk dervisch från femtonhundratalet begravd just här? Lunch på en kantin nere vid bron. En paprikas csirke kostar 17 forint. En spårvagnsbiljett kostar en forint.

Hur kan det vara så billigt? Första gatuspelningen. Hundratals människor i publiken, bråk med polisen. Hur kan vi tjäna motsvarande en lärares månadslön på eftermiddag? På kvällen fest i studentkvarteren. Någon börjar sjunga Internationalen. Afrikaner, vietnameser, kubaner, östtyskar, tjecker, finländare, norrmän och vi. Alla sjunger samtidigt på sina egna språk. Varför samlas alla de just här? Raoul Wallenberg försvann härifrån in i det okända 1945. Det judiska gettot. Varför syns inga spår av det i staden? Ett märkligt land. Historien, språket, maten, musiken, kulturen, politiken, staden. Och för varje resa uppstår nya frågor samtidigt som gamla besvaras.