Välkommen! Du kan logga in eller skapa konto.

Stockholm 700 år plansch 50x70

Art.nr: PM5007
Tillgänglighet: I lager
Pris: 349,00kr
Exkl.moms: 329,25kr

Retroposter 50 x 70 cm med motiv av Curt Blixt år 1953

Denna affisch är tryckt på högklassigt matt affischpapper med traditionellt offset-tryck. Pappret uppfyller Svanens krav för miljömärkning. Affischen levereras inpackad i en stilig Come to Sweden-kartongtub, och standarmåtten 50 x 70 cm gör det lätt att hitta en ram till affischen.

Vad spelar väl ett år hit eller dit för roll?

Stockholm firade egentligen 700 år 1952 och inte 1953 som den här affischen säger. Men 1952 var det en annan stor händelse som ägde rum i Norden, nämligen OS i Helsingfors, och Stockholm ville inte konkurrera om besökarna. Så man bestämde sig helt enkelt för att skjuta upp jubileet med ett år! Ursprungligen skulle ju Helsingfors ha ordnat OS 1940, men ett galet krig satte käppar i hjulet och arrangemangen sköts upp.

För att hitta den rätta jubileumsaffischen arrangerade man en inbjudningstävling, och vinnaren blev Curt Blixt med denna underbara ”Mälardrottning”. Priset för första plats var 3000 kr. Pengarna gick enligt uppgift direkt till hushållskassan, förutom en middag på Riche som han utlovat sina bästa vänner om det vore så väl att han vann. Under kvällen på Riche somnade den utarbetade konstnären i ett hörn, men blev ju såklart väckt då notan kom.